De Wet Arbeidsmarkt in Balans bevat maatregelen om de verschillen tussen vast werk en flexwerk te verkleinen. Wat gaat er vanaf 1 januari 2020 veranderen ten opzichte van de huidige situatie?

Om goed voorbereid te zijn op de WAB, kun je in 2019 alvast het volgende doen:

  • Houd met de budgettering voor 2020 rekening met transitievergoedingen die eventueel betaald moeten worden als tijdelijke contracten niet worden verlengd.
  • Inventariseer welke oproepkracht wanneer in dienst is getreden en wat de gemiddelde arbeidsduur per maand van elke oproepkracht is. Overweeg of het wenselijk is om een vaste arbeidsomvang aan te bieden. Als dit niet wenselijk is, kan het verstandig zijn om een oproepovereenkomst die voor 1-1-2020 afloopt niet te verlengen. Formuleer in december 2019 alvast een aanbod voor de oproepkrachten die op 1 januari 2020 een jaar of langer als oproepkracht in dienst zijn.
  • Controleer of je personeelsadministratie op orde is. Heb je alle arbeidsovereenkomsten getekend in bezit? Deze heb je bijvoorbeeld nodig om gebruik te kunnen maken van de lage WW-premie.

Wanneer je vragen hebt over wat je met het oog op de WAB in een concrete situatie het beste kan doen, helpen wij je graag.